Віртуальні виставки

пʼятницю, 27 січня 2017 р.


Крути – символ національної честі

                                                             Нема любові понад ту,
                                                                                        Що окропила кров'ю Крути,
                                                                           І ту гарячу кров святу
                                                                                         Повік Вкраїні не забути.

         29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут – саме у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.
          Бій під Кру́тами — бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути , за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.
             Вже біля 9-ій годині ранку розпочався наступ, точився жорстокий бій, він тривав декілька годин, ці години були жахливими, а те що трапилося після битви, не можна забути, це буде у пам'яті кожного. Вже тоді, коли війська почали відступати, коли почали збирати трупи і поранених з поля бою, було помічено, що не вистачає однієї чоти, а це свідчило, що студентів було взято у полон, з якого ніхто не повернувся. Гімназисти були по-звірячому вбиті вояками Муравйова.
           Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Вже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 27 вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним.
        З нагоди цієї дати у Великомихайлівській районній дитячій бібліотеці, бібліотекарем відділу 5-9 класів Кейзі М.І. ,була проведена патріотична година «Крути: честь і трагедія України»  - для учнів  7-Б класу (кл. керівник Царалунга А.М.). Захід супроводжувався переглядом відео «Недооцінений урок історії. Герої Крут». До уваги читачів були представлені інформаційний стенд ««Крути: трагедія, подвиг, пам’ять» та книжкова виставка «Пам’яті Героїв Крут».
          Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща. Вічна їм слава.


          




Немає коментарів:

Дописати коментар