Віртуальні виставки

вівторок, 20 січня 2015 р.

Текстовий звіт Великомихайлівської ЦБС пороботі з дітьми
 
 У 2014  році діяльність бібліотечних установ Великомихайлівської ЦБС була спрямована на реалізацію державних і регіональних програм розвитку культури і бібліотечної галузі, Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу».
 У  18-ох бібліотеках системи бібліотекарі організовували бібліотечне обслуговування  та  задовільняли запити різновікових груп користувачів-дітей.
   В усіх бібліотеках системи діяли різновікові клуби за інтересами, бібліотечні музеї, музейні кімнати,   дозвіллєві центри для дітей та молоді, в яких організовували популяризацію друкованих видань, проводили зустрічі з  місцевими письменниками, з цікавими людьми, відзначали пам’ятні історичні дати, відроджували з пам’яті людей давні народні звичаї та обряди, обговорювали результати пошукової діяльності, знайомились із краєзнавчими знахідками.   З метою підвищення іміджу книгозбірень було проведено дні відкритих дверей та  екскурсії до бібліотек.           Регулярно підтримували та оновлювали   блог   районної дитячої  бібліотеки. Наповнювались новими інформаційними матеріалами стенди: «Держава. Закон. Право.», «Цікавий світ професій», «Зроби свій вибір сам».
         Бібліотеки системи активно співпрацюють з районною газетою «Єдність» на сторінках якої під рубрикою «Справи бібліотечні»  висвітлюється бібліотечне життя.
 Працівники бібліотечних установ дбали про поповнення новими документами та оновлення бібліотечних фондів, організовували акцію «Подаруй бібліотеці книгу». 
 Дирекція ЦБС приділяла значну увагу   підвищенню професійного рівня бібліотекарів. Проведено районні наради та  семінари.
 1. Основні показники діяльності бібліотек системи
План та виконання основних показників в 2014 році
                                        План                          Виконання                    +/-
Читачі                             3520                                3773                          +253 Відвідування                  36200                             47653                       +11453                             Книговидача                 72400                             82604                       +10204                        
 В порівнянні з планом всі показники виконано із знаком «+».
2. Формування, впорядкування, збереження бібліотечного фонду в процесі його використання
На 01.01.2015 року фонд літератури для дітей у Великомихайлівській ЦБС становить 106502 екземпляри. Книги - 104822, періодичні видання -1675, СПЛ  -  9450, ПНЛ – 4067, Технічні науки  – 723,  Гуманітарні науки – 90441 на мовах – укр. м. – 53841,  рос. м. – 52654, гагаузька м. – 7.
          У 2014 році значна увага приділялась формуванню документальних ресурсів бібліотек. Книжкові фонди бібліотечної системи протягом року поповнювались друкованими виданнями, які надходили при централізованому розподілі із ОУНБ та дарункованими книгами. Протягом року бібліотечні фонди  Великомихайлівської ої ЦБС поповнились  431 документом,   для користувачів дітей. Всього надійшло – 431 прим.  Із них   книг – 355. Періодичні видання –   76.  Література, що надходила, опрацьовувалась і направлялась у бібліотеки - філії з повним комплектом карток і супровідними  документами.  Для встановлення фактичної наявності документів та їх збереження у 2014 році проведено переобліки бібліотечних фондів у Гребеницькій, Словяносербській, Великокомарівській бібліотеках-філіях. Недостаючу літературу, яку виявлено при переобліках, замінено рівноцінною.      Керуючись вимогами та положеннями основних інструктивних документів з фондів ЦБС вилучено  2178 документів.  В т. ч. книг – 1122 (653 брошури у звязку зі зношеністтю). Періодичних видань – 1056  у звізку з закінченням терміну зберігання.  Проводились заходи з метою збереження книжкових фондів. Здійснено їх впорядкування, очищення і розстановку.  Працівники відділу обробки та комплектування надавали методичну і практичну допомогу бібліотекам з питань розстановки, обліку і збереження книжкових фондів, ведення каталогів, брали активну участь у роботі семінарів, творчих лабораторій, готували методичні рекомендації, інформували та консультували працівників бібліотек системи із різних питань бібліотечної діяльності. Для новопризначених працівників проводили навчання-стажування.
3.  Вивчення   користувачів та формування їх інтересів
        Бібліотеки системи протягом року проводили заходи з метою вивчення   користувачів та формування їх інтересів. У бібліотеках-філіях оформлялися виставки книг прочитаних читачами на тему: «Скарби книжкової імперії».    Проводились екскурсії   до  бібліотек, посвята у читачі для дошкільнят та учнів 1-их  класів. З метою виявлення інформаційних запитів користувачів велись замітки на формулярах, проводились аналізи читання різних вікових груп.               
          Складались індивідуальні та групові рекомендаційні списки літератури різноманітної   тематики та для  різновікових категорій  читачів:   у Першотравневій б/ф складено індивідуальний список літератури «У світі української літератури» для читачів старшого шкільного віку.  У  Цебриківській бібліотеці для дітей складено групові списки літератури «Академія цікавих наук», «Україна рідний край» для читачів середнього шкільного віку, індивідуальні рекомендаційні списки літератури «Калейдоскоп цікавих знань» для читачів середнього шкільного віку, «Для тих хто не любить читати» для читачів молодшого шкільного віку. Бібліотекарем Гребеницької б/ф складено індивідуальний рекомендаційний список «Читаємо у другому класі», «Юному історику», груповий «Козочка під подушку». У Новопетрівській б/ф складено індивідуальні рекомендаційні списки літератури «Була війна», «Знамениті українці», «Вчимося господарювати» для читачів старшого шкільного віку, «Дива і таємниці природи» для читачів середнього шкільного віку.
4. Робота «Інтернет - центру»
         Вже  три роки поспіль в районній дитячій бібліотеці при відділі 5-9 класів  працює «Інтернет-центр».        Послугами ІЦ  користуються учні 5-9 класів.   Щорічно на початку   навчального року бібліотекар проводить групові та індивідуальні навчання    з комп’ютерної грамотності «З комп’ютером на «ТИ»» для нових користувачів ІЦ.  За 2014 рік  «Інтернет - центр» відвідали   1565   користувачів.  Користувачі відвідують ІЦ за різними запитами, дехто приходить поспілкуватися в соціальних  мережах, молодші користувачі грають в ігри також користувачі шукають інформацію потрібну для виконання домашніх завдань, рефератів,  беруть матеріали для виготовлення плакатів, читають книги які відсутні у фонді бібліотеки. Працювати з новими користувачами бібліотекарю допомагають волонтери вчать їх    комп’ютерній грамотності та користуванню  мережею Інтернет. Робота «Інтернет – центру» дає велику допомогу бібліотекарям якісніше готуватись до масових заходів, знаходити цікаву, корисну інформацію та матеріали  для проведення масових заходів з урахуванням  вікових категорій читачів.  Протягом року бібліотекарями створюються слайд-презентації, електронні виставки, створюється та роздруковується рекламна продукція різноманітної тематики. Для користувачів представленні віртуальні мандрівки, відео-перегляди, прослуховування аудіо-матеріалів, що сприяє якіснішому проведенню масових заходів.
           5. Заходи з популяризації літератури
           Протягом 2014 року бібліотекарями Великомихайлівськї ЦБС які працюють з дітьми організовано та проведено низку заходів з популяризації літератури суспільного циклу, художньо-естетичного циклу та на допомогу шкільній програмі.   Цикл державних свят в січні розпочинається із Дня Свободи та Соборності України. Цьому святу були приурочені заходи в бібліотеках системи:   історичний урок «На шляху до соборності» - С.Острівська б/ф, вечір памяті «З Україною в серці» - Новоборисівська б/ф, бесіда  «Україна суверенна: від витоків до сьогодення» - РДБ.  Заходи супроводжувались книжковими виставками, тематичними виставками  інформаційними стендами:   «Великий День єднання», «Це моя Україна, це моя Батьківщина», «Співоча душа України», «Наша земля – Соборна Україна».      Також у січні в бібліотеках проводились години історичної пам’яті до дня героїв Крут: «Вічна пам’ять в кетягах калини» - С.Острівська б/ф, бесіда «День пам’яті   героїв Крут» - Новосавицька б/ф, виховна година «На Аскольдовій могилі український цвіт» - Цебриківська бібліотека для дітей, бесіда «Крути – символ жертовності і патріотизму студентської молоді» - Стоянівська б/ф   У лютому до Міжнародного дня рідної мови у бібліотеках проведено: літературний ранок  - «О, мово рідна, України слава» - РДБ,  бесіда - «Мови рідної слово»  - Полезненська б/ф, урок-виховання - «Солов’їна, барвінкова українська рідна мова» - Новосавиціка б/ф, поетична вітальня – «Рідна мова – життя духовного основа» - Цебриківська бібліотека для дітей, літературне читання «Квітни, мово наша рідна» - Стоянівська б/ф.
Тематична поличка «Рідна мова – то зерня посіяне Богом», книжкова виставка – «Мова – це пісня душі».    Протягом усього 2014 року бібліотекарі проводилися  заходи присвячені Великому Кобзарю.   РДБ - літературно-музична експозиція «Поезія Шевченка – то музика народної душі»,  б/ф Станція  Мигаєво – читання віршів «Вшановуємо великого Кобзаря», Петрівська б/ф – читання творів  «Образ жінки в Шевченківських творах», літературний вечір -  «Великий Кобзар»,  Тростянецька б/ф свято - «У Шевченківській світлиці», Словяносербська б/ф – калейдоскоп віршів  «Кобзарева скарбничка», С.Острівська б/ф - година поезії  «Кобзар – душа народу».  Постійно-діючі книжкові виставки:  РДБ - «Тарас Шевченко – горість українського народу», «Шевченкове слово у віках не старіє»,  С. Острівська б/ф -  «Т.Шевченко – майстер поетичного слова», Полезненська б/ф -   «Т.Г.Шевченко – велетень Українського духу», Новосавицька б/ф -  «Шевченківська свіча століттями горить», б/ф Станція  Мигаєво  -  «На вічнім шляху до Шевченка», Цебриківська дитяча -  «Хай вовік світиться ім’я Кобзареве».
  У світі моралі і права
         В бібліотеках – системи проведено цикл заходів з популяризації літератури на морально – правову тематику.  Організовувались книжкові виставки на правову тематику:  «Дитинство  в  Україні: права, гарантії, захист», «Конституція на захист прав, моралі», «Україна – основа правової держави».                                                     
        Конкурс малюнку «Я малюю сої права».      
                                                                             
В бібліотеках  було організовано  різноманітні заходи  з нагоди Міжнародного дня захисту дітей.  Гребеницька б/ф – «Хай сонцю і квітам всміхаються діти», година права «Знай свої права, дитино!», РДБ - «Планета дитинства», Петрівська б/ф – «Діти – це наше майбутнє».     Свято Матері у травні  традиційно проводять у бібліотеках.  Вшанували Матір Божу, рідну неньку, Матір Україну.  Щиро звучали слова вдячності із вуст  учасників заходів. В.Комарівська б/ф – «Найрідніше в світі слово мати», Слов’яносербська б/ф – «Мати – символ добра на землі», «Поетичний вінок матусі», РДБ – «Матусині рушники» до свята в РДБ було оформлено  інформаційний стенд - ‹‹Мати – символ добра на землі››, виставка вишивки «З бабусиної скриньки».      Сімя    являється джерелом духовного росту матеріального добробуту, в якій людина народжується, виховується і живе. Саме в родині закладаються основи виховання та формування майбутньої особистості. Крізь неї нащадкам передаються духовні ціності, життєвий досвід, трудові навички та національні традиції. Сімя також виступає консолідуючим фактором протидії соціальної нестабільності й напруженості в суспільстві.   До року сімї  бібліотекарями проведено низку заходів: РДБ – свято «Від роду – до роду», Петрівська б/ф – свято «Не згасне вогнище родинне в людських запалених серцях», Новоборисівська б/ф – свято  «Тепло сімейного вогнища», Полезненська б/ф  - день відкритих дверей «Ласкаво просимо сімя»,  свято «З родини йде життя людини», Кіровська б/ф родинне свято «Дружить з книгою родина».                                                                                          

Виставка малюнків:  «Моє родинне дерево»

Екологія. Охорона здоровя.       

Останнім часом проблеми екології і взагалі збереження життя надзвичайно гостро постали перед людством. Захист навколишнього середовища - завдання багатоаспектне: воно передбачає і раціональне використання природних ресурсів, і збереження миру на планеті, і цивілізований науково-технічний прогрес. Для екологічного порятунку людства потрібно зробити дуже багато, перш за все - сформувати екологічний світогляд. Досі його мала хіба що одна тисячна населення планети. За своє екологічне невігластво людство платить дуже дорого: знелісненням материків, отруєнням водного й повітряного простору, катастрофічними змінами клімату, техногенними аваріями.  Центрами екологічної освіти наших громадян повинні стати бібліотеки. Для бібліотечних працівників популяризація літератури з екологічних питань - тема не нова. Кожна бібліотека оформлює книжкові виставки, проводить масові заходи різноманітних форм з метою виховання у читачів любові до навколишнього середовища.           У звітньому році з питань екології та охорони здоров’я   проведено заходи: Новопетрівська б/ф  - книжкова виставка-діалог «Земля – планета на якій я живу», Новоборисівська б/ф – урок – цікавинка   «Природничі чудеса землі Одеської області», Тростянецька б/ф  - вікторина  «Ціна байдужості – життя»,  година спілкування «Знай, люби, бережи», Великоплосківська б/ф ігрова програма «Мандрівка у країну здоровя», Новопетрівська б/ф  - екологічна година  «Екологія краю: тривоги та надії»,  Новосавицька б/ф виховна година  «Природа – наш дім»,  Новоборисівська б/ф година спілкування «Геть погані звички», Стоянівська б/ф   урок виховання «Здоров’я – головний життєвий скарб», Кіровська б/ф – бесіда  «Хочеш жити – кидай палити»,  РДБ - екологічна година  «Збережемо життя на землі», екологічний квест  «Стежками природи», ігрова програма «Ми всі обираєм здоровий спосіб життя!», зустріч  спеціаліста  РЦСССДМ з учнями 9-го класу «Снід – проблема, що стосується кожного».                                                                                         

Книжкові виставки: Кіровська б/ф  - «Здорова родина – здорова дитина», РДБ -     «Нехай земля квітує всюди – природу збережімо люди»                                                                  
Тематична  поличка РДБ «Зупинити епідемію: Туберкульоз не відступає».                  
Інформаційний стенд «Здоров’я – найкращий скарб».
 
Патріотичне виховання                                                                                              

Патріотизм є головним чинником національного світогляду молоді. Характерними ознаками патріотизму є розуміння і сприйняття української ідеї, сприяння розбудові державної незалежності України, готовність до захисту своєї Батьківщини, пошана до історичної пам'яті, любов до рідної культури, мови, національних свят і традицій українського народу,  дотримання Конституції України, шанобливе відношення до державних національних символів, дбайливе ставлення до національних багатств, рідної природи, збереження та зміцнення власного здоров'я.  Велика роль у процесі формування патріотизму у молодого покоління належить саме бібліотекам.  Патріотичне виховання молоді, її готовності до праці та військової служби має давні традиції у бібліотеках, але сьогодення розставляє нові акценти і вимагає розширення цього завдання. Важливе місце у системі патріотичного виховання молоді займає виховання любові і пошани до державної символіки, Конституції України, знання законів нашої держави.                                                                       

Велика увага бібліотекарів приділена патріотичному вихованню дітей та молоді. Протягом року жодне державне свято не залишилось поза увагою  у всіх бібліотеках проводились заходи присвячені народним та Державним символам України, Дню Незалежності України, Дню Конституції України, Дню рідної мови. Тростянецька б/ф  - експрес бесіда біля тем. полички «Прапорові барви»,  Новопетрівська б/ф  -   історично-правова година  «Живи і міцній, українська держава», Стоянівська б/ф -  бесіда  «Україно, моя калинова, незалежності правда свята».                                                      

 Книжкові виставки  РДБ «Це моя Україна, це моя Батьківщина»,  Полезненська б/ф, «Державні символи України»,  «Мова – це пісня душі», Тростянецька б/ф «Народні символи України», Новопетрівська б/ф   «Краса і велич символів державних».                                     

Тематичні полички: РДБ  виставка-порада  - «Співоча душа України», Вшановуючи всенародний подвиг українського народу у Великій Вітчизняній війні, бібліотеки системи у травні проводились заходи на відзначення Дня Перемоги.   Першотравнева б/ф  - година пам’яті  «Не згасне вогонь Перемоги»,  Петрівська б/ф  - читання віршів  «Ветерани – ваші життя безсмертні», Новоборисівська б/ф історична година  «Солдат війни не вибирає», Гребеницька б/ф - бесіда «В боях відстояли вітчизну свою», краєзнавчий калейдоскоп «Війна не має забуття, згадаймо подвиг партизанів», Великоплосківська б/ф – година пам’яті  «Шана за подвиг, вдячність за мир».   Не залишились поза увагою воїни – інтернаціоналісти до 25 –ї річниці з дня виведення війська з Афганістану  проведено заходи:   Полезненська б/ф  - свято «Згадаймо тих, хто воював за кордонами»,  Першотравнева б/ф  урок виховання  «9 рота – как это было в реальности», Петрівська б/ф  діалог - «Афганістан – інтернаціональний борг», РДБ - Вечір – зустріч з воїнами – афганцями  «Афганістан – чия у тім вина?».                     

Заходи присвячені пам’ятним датам
              Першотравнева б/ф - огляд творчості  «Гоголь, загадковий та неповторний», б/ф Ст. Мигаєво Літературне читання  «Баснописец – Иван Крылов» (245р. від д.н.),  Великоплосківська б/ф «Байки Крилова – скарбниця народного гумору та дотепності»,  б/ф ст. Мигаєво – обговорення творчості М. Гоголя  «Вечера на Хуторе близ Диканьки»,  «Всю творчість віддав людям» (180р. від д.н. С.В.Руданського), Новосавицька б/ф – книжкова виставка-діалог «Великий Гайдар», Цебриківська дитяча – літературна година  «Коріння українське, ім’я світове» (200р. від д.н. Ю.Збанацького), голосні читання «Читання до сміху» (125 р. від дня народження О. Вишні), РДБ - бесіда «Поетична спадщина Володимира Самійленка» (150 років з дня народження В. Самійленко), година цікавих повідомлень «Науковий світ Д.І. Менделеєва» ( 180 р. з дня народження), бесіда  «О.І. Левшин – градоначальник міста Одеси»  215 р. з дня народження, перегляд літератури «Олена Пчілка – найулюбленіша дитяча письменниця»  (165 р.  з дня народження), відео-перегляд творчості «Сценічне мистецтво Марії Костянтинівни Заньковецької»  (160 р. з дня народження), Бесіда знайомство  «Видатний  російський художник Рєпін» (170 років з дня народження).                                                                                                                            

Книжкові виставки:  «Великий Гайдар», «Невольник чести» - (200 р. від дня народження М.Ю. Лермонтова), «Здоровше з гумором живеться» (125 р. від дня народження О. Вишні), «Геній російської літератури» (215 років з дня народження О.С. Пушкіна», «Казкові герої творів О.Пушкіна», «Вічна поезія О.С.Пушкіна».                                                                 

Експрес-виставка 
«Вільям Шекспір – видатний поет доби Відродження» (450 р. з дня народження).                                                                                                                           
Тематичні  виставки    «Російський прозаїк і казкар» (115 р. з дня народження Юрія Карловича Олеши)                                                                                                                       
Тематична поличка  «Артур Конан-Дойль – всесвітньовідомий англійський письменник» (155 р. з дня народження), «Історичний дивосвіт Павла Загребельного» (90 р. з дня народження).     У Вересні  працівники бібліотечних установ  відсвяткували Всеукраїнське свято бібліотек. У книгозбірнях району проведено цікаві заходи для читачів:  Новопетрівська б/ф – свято «Місце зустрічі – бібліотека», Стоянівська б/ф – день відкритих дверей «Бібліотека – царство книг», Петрівська б/ф - свято «Вересневий букет бібліотеки», РДБ  свято «Чарівне «Читай – місто»», Новоборисівська б/ф – свято «Бібліотека – царство книг», Гребеницька б/ф – день відкритих дверей «Бібліотека збирає друзів»,  Тростянецька б/ф – свято «Віват бібліотеко!!!».                                                                                                                                            

В бібліотеках системи організовуються книжкові виставки, виставки – поради,  тематичні виставки.     У березні, в бібліотеках було організовано і проведено Всеукраїнський тиждень дитячого читання «Хай Україна вся читає, бо книга нас усіх єднає» та  «Ми мріємо, щоб книга в пошані була. Хай книги читає завжди дітвора!».  
          6.   Робота клубів та гуртків
          Для більш ширшого залучення читачів – дітей до бібліотеки майже в кожній бібліотеці системи організовано гурток або клуб за інтересами. З гуртківцями проводяться заняття та засідання згідно річного плану за різними темами.  
          В районній дитячій бібліотеці з 1995 року при відділі 5-9 класів організовано клуб «Подвиг», членами клубу є учні 6-7 класів засідання членів клубу проходять на військово-патріотичну тематику. Також при відділі 5-9 класів РДБ з 2012 року організовано клуб «Профінформ»  членами якого є учні 8-9 класів. Заняття клубу «Профінформ» розраховані на два роки, під час засідань учні знайомляться з сучасним світом професій протягом занять проводяться анкетування  та тестування під час яких визначаються професійні нахили респондентів. Проводяться зустрічі з фахівцями різних професій  та організовуються екскурсії до організацій та установ.  При відділі 1-4 класів з 2003 року працює «Школа «Ввічливість»» членами школи є учні 3-4 класів, засідання проходять щомісячно, на тематику естетичного виховання. Під час засідань члени гуртка вчаться правилам гарної поведінки, гарним манерам.   В Цебриківській бібліотеці для дітей організовано гурток «Ввічливість» членами якого є учні 3-4 – х класів, засідання гуртківців проводяться на тематику естетичного виховання.  В Кіровській, Соше-Острівській та  Стоянівській бібліотеках-філіях  організовано гуртки «Умілі руки». Членами гуртків є учні початкових класів,  під час засідань учні – читачі вчаться виготовляти різноманітні вироби з паперу, ниток та іншого підручного матеріалу.          В Новопетрівській б/ф організовано гурток «Друзі бібліотеки» членами якого є діти середнього шкільного віку засідання проводяться щомісячно.    В Новоборисівській б/ф організовано гурток «Книголюби», членами гуртка є  читачі  середнього шкільного віку.  В Петрівській б/ф організовано гурток «Бісероплетіння» під час засідань члени гуртка вчаться виготовляти вироби з бісеру, членами гуртка є учні молодших та середніх та старших класів. В   Першотравневій б/ф організовано театральний гурток  «На шляху до прекрасного» членами гуртка є читачі середнього та старшого шкільного віку  бібліотекар з членами гуртка проводить театралізовані вистави в бібліотеці, а також до різних свят спільно з сільським клубом.  В бібліотеці-філії ст. Мигаєво організовано гурток «Читайлики»  членами якого є читачі молодшого  шкільного віку. У Великокомарівській б/ф працює гурток  «Книголюб»  членами якого є читачі молодшого шкільного віку.   У Великоплосківській б/ф організовано гурток «Знай, люби, бережи» членами гуртка є учні  початкової школи засідання проводяться на природознавчу тематику.  В Гребеницькій б/ф організовано гурток  декоративно-прикладного мистецтва «Колосок», членами гуртка є учні  молодшого та середнього шкільного віку. Під час засідань гуртківці вишивають, виготовляють м’які іграшки, та інші вироби з підручного матеріалу. Також бібліотекар організовує виставки робіт гуртківців.           В Новосавицькій б/ф організовано гурток «Чомучки», членами гуртка є учні  молодшого шкільного віку.   Гурткова робота допомагає бібліотекарям розкрити здібності та таланти дітей, під час засідань діти можуть відпочити займаючись улюбленою справою.
7.  Довідково - бібліографічна та інформаційна  робота
Довідково - бібліографічна та інформаційна  робота  бібліотек  системи проводилась   згідно плану роботи на 2014 рік.    Для користувачів у бібліотеках представлено  довідковий фонд  та довідковий апарат.  Довідковий апарат організовано згідно вікових категорій користувачів.  Є систематичні  картотеки  статей та краєзнавчі картотеки.   Довідковий апарат  бібліотек  постійно поповнюється новими матеріалами.  Протягом року складаються  групові та індивідуальні рекомендаційні списки,     різноманітної тематики.  Районною дитячою бібліотекою складено 11    індивідуальних та групових  рекомендаційних  списків   різної тематики.  Бібліотеки системи інформують 115 абонентів індивідуального інформування  за 238 темами, 567 – групового за 105 темами. Бібліотечні працівники здійснюють довідкове обслуговування користувачів видано 1324 усні довідки та 57 письмових.  
В районній дитячій бібліотеці оперативному виконанню запитів сприяє наявність Інтернету. Бібліотекарі за допомогою пошукових систем, Інтернет – сайтів забезпечують оперативність та актуальність довідкового обслуговування. Популярними є веб - довідки на замовлення, які часто виконуються в бібліотечному  «Інтернет – центрі»: Серед тем:    «Георгафічні назви», «Біографія Г. Тютюнника», «Л. Глібов письменник», «Біографії композиторів», «Мистецтво орігамі» та інші.                                                                                                                                    
 В бібліотеках системи постійно здійснюється підготовка бібліографічних матеріалів «Ювіляри року»,  складаються тематичні списки, закладки, пам’ятки «Дорогою перемоги» /до 70 річчя визволення Великомихайлівщини від фашистських загарбників/, «Шевченкове слово – серце української поезії» (до 200 ряччя з дня народження Т.Г. Шевченка».      
Серед інформаційних заходів, які проведені в бібліотеках системи: Дні  інформації:   Дні інформації в РДБ:
 Відділ 1-4 класів  «Нові книги»      
1. Презентація книги - "Подорож по країні"
2. Голосні читання книги О. Копецької "Мандрівка у книжковий світ"
3. Перегляд серії книг "Сучасна дитяча проза"
Відділ 5-9 класів
1. Виставка однієї книги "Шляхами Великого Кобзаря"
2. Виставка однієї книги "Українське весілля"
3. Бібліографічний огляд літератури серії "Знамениті Українці"
4. Перегляд літератури "За сторінками творів українських письменників"              
              День бібліографії РДБ:
             1. Бесіда - знайомство "Довідковий апарат бібліотеки"
             2. Бесіда - консультація "Довідковий фонд бібліотеки"
             3. Бесіда - рекомендація" "Інформаційні списки літератури" та "Закладки"
             4. Знайомство з бібліографічними покажчиками обласної юнацької бібліотеки ім. Маяковського.
         Бібліотекарями складаються пам’ятки про надходження нової літератури, рекламно-інформаційні проспекти, закладки.   У звітному році оформлено:     Пам’ятки – «Як читати газету», «Як користуватися алфавітним каталогом», «Як користуватися систематичним каталогом», «Степан Васильович Руданський» /до 180 річчя з для народження/, «Пам'ять у наших серцях» /до 70 річчя визволення Великомихайлівщини від фашистських загарбників/. Закладки – «9 травня» /до 69-ї річниці Великої Перемоги/. Інформаційні  ресурси - «200 років з дня народження Т.Г. Шевченка», «2014 – рік сім'ї»  та ін.                                                                                         Протягом року у всіх бібліотеках-філіях за «Єдиним планом графіком проведення основ бібліографічних знань і інформаційної культури» спільно з шкільними бібліотекарями та вчителями проводяться бібліотечні уроки.                                   У професійній діяльності бібліотекарі вважають основними рисами характеру - творчу активність, інтелігентність, цілеспрямованість і відчувають постійно потребу у поповненні професійних знань.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар