Віртуальні виставки

пʼятницю, 7 травня 2021 р.

 

   ВАСИЛЬ СТЕФАНИК – 150 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ.  

Василь Стефаник народився 14 травня 1871 року у селі Русові на Івано-Франківщині. Початкову освіту отримав у місцевій школі, середню поїхав здобувати до польськомовної гімназії у місті Коломия. Під час навчання в Коломийській гімназії брав активну участь у роботі таємного гуртка «Покутська трійця», за що його разом із товаришами виключили з навчального закладу.

Завершив середню освіту Василь Семенович у німецькомовній гімназії міста Дрогобич. Саме тут Стефаник познайомився з Іваном Франком, що значно вплинуло на подальшу діяльність та творчість.

Перші новели 26-річного автора були надруковані у чернівецькій газеті «Праця»: «Виводили з села», «Лист», «В корчмі», «Синя книжечка», «Сама-самісінська». Саме вони привернули увагу літературної громадськості до новатора-новеліста.

Перша збірка новел була опублікована у 1899 році у Чернівцях і принесла 28-річному письменнику захоплення та визнання критиків та колег.

      Чи не найбільше у Стефаника новел про дітей. Їх доля, як і майбутнє рідного народу, дуже хвилювали його. Це новели «Новина», «Катруся». «Кленові листки» - твори про дітей без дитинства.
Помер Василь Стефаник 7 грудня 1936 року.
Селянським Бетховеном, співцем селянської бідноти, володарем селянських дум називають Василя Стефаника.

У відділі обслуговування дітей до 150 –річчя від дня народження Василя Стефаника для читачів оформлений інформаційний стенд та книжкова виставка «Маестро української новели».





 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар