Віртуальні виставки

понеділок, 29 січня 2024 р.

 

ДЕНЬ ПАМЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ.

29 січня в Україні відзначають 106 річницю бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

До цієї дати провідним бібліотекарем Великомихайлівської бібліотеки-філії для дітей разом з класним керівником 6-Б класу Хоптовою Оленою Іванівною Великомихайлівського опорного ліцею був проведений урок мужності «Бій за майбутнє України».

29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, кілька сотен курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче виборюючи право українського народу жити у власній державі.

Бій тривав упродовж п’яти годин. У полон було захоплено, а потім розстріляно 27 юнаків. Тоді, 106 років тому, українські вояки й добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ. У той час в Бересті тривали переговори між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу щодо мирного договору. 9 лютого 1918 року його підписали. Цей документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії. В березні 1918 року, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі.

Через більш ніж століття, ціною неймовірних людських жертв і страшних руйнувань, Україна продовжує боротьбу за свою незалежність. Наші хоробрі воїни, як і в 1918 році, стали на захист рідної землі від російських загарбників.
Тож пам’ятаймо подвиги нашого народу, які захищали і захищають нашу державу.
Світла пам’ять загиблим! Честь і шана живим! 
 Слава Україні! Героям Слава!







 

Немає коментарів:

Дописати коментар