Віртуальні виставки

вівторок, 30 травня 2017 р.


Куріння чи здоров’я – вибір за вами.
          Щороку в останній день весни, 31 травня, відзначають Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням.
            В Україні нараховується майже 9 мільйонів активних курців, які складають третину всього працездатного населення країни. Тютюнопаління - одне з найбільш поширених видів побутової токсикоманії, сама найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка. Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб. Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм особливо у розвитку ракових хвороб.
            Днями в районній дитячій бібліотеці відбулася зустріч головного спеціаліста Великомихайлівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Буковської Світлани Дмитрівни з учнями 8 – Б класу ( кл. керівник Угріна Т.О.). Діти дізналися про цікаві факти з історії тютюну та куріння, про вражаючі факти згубного впливу такої залежності.
           Нікотинова залежність сьогодні поширюється серед народних мас з такою швидкістю, що її не встигають зупинити або хоча б сповільнити навіть при всіх спробах. Їй підвладні всі: жінки та чоловіки, молодь і літні люди, а найстрашніше, що курити починають вже в підлітковому віці, абсолютно не надаючи значення тому, як це впливає на стан юного організму, що розвивається.
           Результати досліджень свідчать про те, що багато людей набули цих звичок у підлітковому віці. Тиск з боку товаришів і бажання бути схожим на дорослих спонукають багатьох підлітків  до паління. Ці згубні звички важко перебороти, оскільки тютюновий дим містить нікотин, який спричиняє наркотичну залежність у людини, що палить
       Паління і школяр несумісні. Шкільні роки — це роки зростання як фізичного, так і розумового. Організму потрібно багато сил, щоб справитися зі всіма навантаженнями. Ще не зміцнілі нервова і кровоносна системи болісно реагують на тютюн.
       Як відомо, навики, звички, засвоєні в шкільному віці, найміцніші. Це стосується не тільки корисних, але і шкідливих звичок. Чим раніше діти, підлітки, хлопці, дівчата познайомляться з палінням і почнуть палити, тим швидше звикнуть до нього, і надалі відмовитися від паління буде дуже важко.
        Куріння підриває здоров'я людини. Кожному необхідно це якомога глибше зрозуміти й усвідомити. Ніхто не повинен добровільно руйнувати свій організм. Здоров’я – велике благо, вміння зберегти його в значній мірі залежить від самої людини.
           Бібліотекарі РДБ ознайомили присутніх з інформаційним стендом «Хочеш довше жити – кидай палити».




Немає коментарів:

Дописати коментар