Віртуальні виставки

середу, 7 лютого 2018 р.


190  років  від Дня народження
Жуля Верна.

       Маленьких та дорослих читачів Великомихайлівської районної дитячої бібліотеки запрошуємо поринути у світ пригод на сторінках книжок  великого і невтомного  письменника-мандрівника і фантаста Жуля Верна. 







190  років  від дня народження

Жуля Верна 

(08.02.1828 - 24.05.1905)
Жуль Верн - французький письменник-фантаст був і залишився вірним супутником юності. Перші ж романи принесли йому всенародне визнання. Щойно книги французького письменника виходили друком, вони негайно перекладалися багатьма мовами й поширювалися в усьому світі.
      Жуль Верн був у розквіті творчих сил, він ще не встиг здійснити й половини задуманого, коли захоплені сучасники стали називати його "всесвітнім мандрівником", "віщуном", "чарівником", "пророком", "провидцем", "винахідником без майстерні. А він просто задумав описати всю земну кулю - природу різних кліматичних зон, тваринний і рослинний світ, традиції і звичаї всіх народів планети. І не просто описати, як це роблять географи, а втілити цей задум у багатотомній серії романів, яку назвав   "Незвичайні подорожі".
      Працьовитість Жуля Верна вражає масштабністю. Серія включає шістдесят три романи та два збірники повістей і оповідань, виданих у 97 книгах. У повному обсязі - близько тисячі друкованих аркушів або вісімнадцять тисяч книжкових сторінок!
      Жуль Верн працював над "Незвичайними подорожами" понад сорок років (з 1862 до початку 1905 року), видання ж усієї серії розтяглося більше ніж на піввіку. За цей час змінилися покоління школярів, для яких він писав свої книги. Пізні романи Жуля Верна потрапляли в нетерплячі руки синів і онуків його перших читачів.
           Герої Жуля Верна завжди подорожують. Долаючи величезні відстані, вони прагнуть виграти час. Досягнення небувалої швидкості вимагає новітніх засобів пересування. Жуль Верн "удосконалив" всі види транспорту від сухопутних до уявлюваних міжпланетних. Його герої створюють швидкохідні машини, підводні й повітряні кораблі, досліджують вулкани та глибини морів, проникають у недоступні нетрі, відкривають нові землі, стираючи з географічних карт останні "білі плями". Увесь світ слугує їм майстернею для експериментів. На дні океану, на незаселеному острові, на Північному полюсі, у міжпланетному просторі,- де б вони не були, скрізь їхня лабораторія, вони працюють, діють, сперечаються, впроваджують у дійсність свої зухвалі мрії.
            За тиражами й кількістю перекладів він і нині - один із найулюбленіших популярних письменників. Його читають скрізь, куди проникає друковане слово.  У різних країнах з'являються все нові й нові видання творів Жуля Верна, п'єси, фільми, цілі серіали за сюжетами "Незвичайних подорожей".
      Прихід космічної ери ознаменував вищий тріумф письменника, який передбачав штучні супутники й міжпланетні перельоти з Землі на Місяць.
      Коли космічна ракета вперше передала на Землю фотографії зворотної сторони Місяця, одному з "потойбічних" місячних кратерів було присвоєне ім'я "Жуль Верн".

Немає коментарів:

Дописати коментар